HÜKÜMETİDE ELEŞTİREBİLİRİM

Hikaye;

Ağabeyimle aramızda 3 yaş var. Ondan kalan eşofmanla okula gitmişliğimiz çoktur. Ondan kalan ceketle, ondan kalan pantolonla…

Temiz tutardı kitaplarını. Benden sonra birkaç kitap komşunun oğlunun kullanımına açılabildi, çoğu kullanılmaz hale gelmişti ama benim kitaplarımın ikinci sayfasında Kerem yazardı. Liseye kadar da bu genelde böyle gitti. Lisede ağabeyimin kitaplarında mayonez yapımı gibi konular olduğundan bir devir kapanmıştı. Hoş, mayonez yapmayı biz de öğrendik ama kitaptan değil, kaynağından, yani ağabeyimizden.

İki çocuk babası olarak eğitim hayatımız yaklaşık 10 yıl kadar önce dolu dizgin yeniden başladı. Yıllardır da çocuklarımızın ders kitapları, okulun ilk gününde masalarının üzerinde. 

İyi de;

 

Eleştiri;

Devlet tarafından masalara bırakılan kitapların çoğunu ben bile temiz bırakabilirim. İlave ders kitabı almadığımız yıl hemen hemen yok gibi. 

“Şu kitap bu kırtasiye, bu bizde değil şundan al, öteki diğerinde haftaya gelicek”

İlk başta bunların ek kitaplar olduğunu düşünsek de devletin verdiği kitapların bazılarının hiç kullanılmadığına sanırım pek çoğumuz şahidiz.

Eğitimci insanlarla konuştuğumuzda, bu kitapların yetersizliğinden dem vuruluyor. Ek kaynaklara ihtiyaç duyulmasında bir anormallik yok ama hiç açılmadan çöp olan bu kitaplara yazık değil mi?

 

Tasnif dışı;

Belki ülkemin bazı yerlerinde, o kitaplar dibine kadar kullanılıyordur. Kim bilir belki çocukların çantasında getirdiği birkaç odunla sınıf sobasını yakabilen öğretmenlerimiz bile vardır. Sınıf anneleri ile yürüyen temizlik sistemleri kurulmuş ilköğretim kurumları olabilir. Her ne kadar kayıt parası kalktıysa da, birkaç top A4 ( araba değil, kağıt) ihtiyacı veliler tarafından karşılanıyordur.

Ak partinin en sevdiğim özelliklerinden biri, yerel yönetimleri daha güçlü hale getirmesidir. Hemen akla 1900 lü yıllarda İskoç bir şehir plancısı tarafından söylenmiş, sonrasında genel bir deyiş haline gelen bir cümle geliyor. Türkçesi; “*Global düşün, yerel hareket et.”

 

Öneri;

Kitapların çoğu kullanılmıyor veya az kullanılıyor. Her yıl dünyanın parası harcanarak alınan bu kitapların temiz kullanılanları, tam geri dönüştürülebilir. Kalan parayla, sobalı köy okuluna odun, merkezi okullara A4 (bir daha belirteyim de makam aracı sanılmasın. Kağıt..) alınabilir. Sınıf annelerine bütçe açılabilir. Basketbol potasına file, temizlik odasına çamaşır suyu…

Aslında en doğrusu belki de, alınan bu kitapların dibine kadar kullanılması. Öğretmenin bu kitaplardan sonra ilave kaynak, ilave soru bankası dışında bir basılı yayına ihtiyaç duymamasının sağlanması. Yani bu kitaplarda bir şeyler eksik ise bunların tamamlanması. Ama nedendir bilinmez, yaklaşık 10 yıllık ikinci eğitim hayatımın hiçbir aşamasında bu sağlanamadı. Kim bilir belki de hareket kısmından dolayı (bakınız * lı cümle)

 

Sevelim sevilelim, (bu) dünya kimseye kalmaz. 

 

Haftanın Anketi 

 

En başarılı Belediye Başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

 

  1. Cem YILMAZ
  2. Ata DEMİRER
  3. Beyazıt ÖZTÜRK
  4. yazınız

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Ekrem ÇETİNKAYA yazıları

9EKİ2021