TUNCAY ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİRDİ

TUNCAY ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİRDİ

TÜRK Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay Resmi Gazetede yayınlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği hakkında yazılı olarak açıklamada bulundu. 

Baştan itibaren sürecin öğretmenler lehine sonuçlanması için mücadele verdiklerini dile getiren Mehmet Tuncay, bu mücadelelerinin devam ettiğini belirtti. 

 TÜRK Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Mehmet Tuncay yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi Öğretmenlik Meslek Kanunu 2018 yılından beri eğitimcilerin gündemini meşgul etmektedir. Öğretmenlik Mesleğinin Kariyer Basamaklarına ayrılması ise 2005 yılından beri mevzuat da yer almaktadır. Türk Eğitim-Sen olarak en başından beri açtığımız davalar, yaptığımız açıklamalar ile bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve öğretmenlerin lehine sonuçlanması için mücadele verdik, vermeye devam ediyoruz.  Meslek Kanununda yapılan son değişiklik ile; 1- Yazılı Sınavın kaldırılmış olması, 2-Eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi için yasal düzenleme yapılmış olması, 3- 20 Yıl ve üzeri kıdemi olan öğretmenlerin uzman öğretmenlikte bekleme şartı olmadan Başöğretmen olabilmesi sendikamızın gayretleri ve ısrarlarının sonucu olmuştur” dedi. 

GÖRÜŞLERİNİ İLETTİLER 

Yönetmelik sürecinde görüşlerini yetkililere ilettiklerini belirten Tuncay; “Kanuni düzenlemenin yapılması ile yetinmeyip, yönetmelik hazırlıklarında da Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaparak özellikle hizmet süresi hesabında sayılması gereken süreler noktasında görüşlerimizi ilettik. Yayınlanan yönetmelikte yer verilen; 1- Aday Öğretmenlik, 2-Asker Öğretmenlik, 3-Bakanlığın Öğretmen harici yönetim kademelerinde geçen süreler, 4-Sözleşmeli Öğretmenlik, 5-Ücretli Öğretmenlik, 6-Özel öğretim kurumlarında Öğretmen ve Uzman Öğretici, 7-Vekil Öğretmenlik, 8- PIKTES kapsamında Öğretmenlik de geçen sürelerin Kariyer Basamakları için öngörülen sürelerin hesabında sayılması gayet yerinde olmuştur.  Bununla birlikte özellikle ifade etmemize rağmen Akademide yapılan görevler olarak tanımladığımız, üniversiteler bünyesinde; Okutman, Araştırma Görevlisi, Dr. Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi gibi unvanlarda yapılan görevlerin de sayılması gerekmektedir.” İfadelerine yer verdi. 

‘TAZMİNATLAR MAAŞLARA YANSIMALI’

Mehmet Tuncay açıklamasının devamında şu cümleleri kullandı; “Askerlik hizmetinde geçen sürelerin tamamının kısıtlama olmadan sayılması gerekir. Ücretli Öğretmenlikte geçen sürelerin hesabında fiilen öğretmenlik yapılan sürelerin tamamı yerine, sigorta ödemesi üzerinden yapılması yersiz ve haksız bir uygulama olmuştur. Ayrıca; ücretsiz izinde geçen tüm sürelerin bu hesaba katılması gerekirken, kısıtlama getirilmiş ve bazı izinler sayılırken özelikle doğum sonrası ücretsiz izin hakkının, yurt dışı eğitim izin hakkının da yer aldığı 657 DMK’nın 108. maddesinin kapsam dışı tutulması yönetmeliğin eksikliği olarak değerlendirilmektedir. Bütün bunlara rağmen büyük oranda beklentiyi karşılayacak 300 bin öğretmene ilave ödeme sağlayacak bu düzenleme daha fazla vakit kaybetmeden yürürlüğe girmelidir. MEB takvimi yayınlamalı, Çevrimiçi eğitim yoluyla ivedi bir şekilde sertifika işlemlerini tamamlamalıdır. Ayrıca; yıl içerisinde 3 veya 4 dönem bu eğitimleri açarak süreleri 1 ay, 1 gün gibi kaçıranları uzun süre mağdur etmemelidir. Eğitim camiasının beklentisi sayın bakanın en son Erzurum’da ifade ettiği gibi, 15 Ocak 2025 tarihinde tazminatlarının maaşlarına yansıması şeklindedir.”

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
22ARA2024