Bolu’da yaşayan hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığını 3 yıldır yapan 51 yaşındaki Yasemin Kıranatlı, su kabaklarını sanat eserine dönüştürüyor.
Özel Haber: Artun Berker Köprülü-Sinem Çınar
51 Yaşındaki 4 çocuk annesi olan Yasemin Kıranatlı, Bolu’da 3 sene önce hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığını, birbirinden farklı işlemler uygulayarak lamba ve süs eşyasına dönüştürdüğü mesleğini sürdürüyor.
“ÇOK SEVDİĞİM HAYRANLIK DUYDUĞUM BİR İŞTİ”
Kalıcı Konutlar Mahallesi’ndeki evinin bir odasını atölye olarak kullanarak el emeğiyle mesleğini icra eden Kıranatlı, hobi olarak başladığı serüveni anlatırken; “üç yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinden çok sevdiğim hayranlık duyduğum bir işti. Bir gün YouTube’da izlerken kendi kendime neden ben de yapmayayım dedim. Bir araştırma içerisine girdim. Videolar izledim, sonrasında bu işi yapan ustalarla irtibata geçtim. Ne almam gerekiyor, hangi malzemeleri kullanmam lazım. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden insanlarla irtibata geçtim. Bütün malzemeleri tedarik ettikten sonra yavaş yavaş yine videolar izleyerek bu işi yapmaya başladım. Daha sonra gördüm ki bu işi gerçekten severek yapınca kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Bir süre sonra daha zor ve daha çok işçilik gerektirecek modeller yapmaya başladım.” dedi.
BU İŞLEMLERDEN GEÇİP LAMBA OLUYOR
Su kabaklarından lamba yapım aşaması ve süreçleri hakkında bilgiler veren Yasemin Kıranatlı; “En son Samsun’da bulduğum bir arkadaştan almaya başladım kabakları, kabağı aldıktan sonra dışı tamamen küf içerisinde oluyor. Suyun altında tel yardımı ile ovarak yıkıyoruz. Alt kısmını pergelle sekiz cm civarında kesip çıkartıyoruz. Daha sonrasında çelik fırçalarımız mevcut matkap ucuna takıp iç temizliğini yapıyorum. Tohumlar çıkartıldıktan sonra içerisinde süngerimsi bir yapı var. Bu yapının tamamen gitmesi gerekiyor sebebi ise dışarı ışık verirken süngerimsi yapı temizlenmez ise net ışık vermiyor. İç ve dış temizliği yapıldıktan sonra üzerine modelin çizimini yapıyorum. Yeni bir makine yardımıyla bir şeyin çıkacağı çeşitli delikler açılıyor. Bunun dışında ise boyaması verniklenmesi isteğe bağlı boncuklar yerleştiriliyor. Son aşamada ise özel kabak altıklarına o monte ediliyor.” İfadelerini kullandı.
“KADIN EMEK PAZARI’NDA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR”
Su kabağı lambasını 3-4 günde işlediğini dile getiren Kıranatlı, elleriyle işlediği su kabaklarını alıcılarla sosyal hesabından yaptığı paylaşımlarla ve ilimizde düzenlenen Kadın Emek Pazarında satışa çıkardığında büyük ilgi gördüğünü ifade ederek; “Çeşitli zamanlarda Ticaret Odası’nın düzenlemiş olduğu kadınlara yönelik Emek Pazarı oluyor. Burada satışa sunduğumuzda büyük ilgi görüyor. Bunun dışında sosyal medyamı kullanıyorum. İnstagram hesabım var. Sosyal medyada işlediğim su kabaklarını paylaşıyorum. Beğeni görmesi beni mutlu ediyor. Bunların dışında Etsy’de hesabım var yurtdışına da satış yapıyorum. Maalesef ki yabancı uyruklular el emeğine daha çok ilgi gösteriyor. Olumlu yanıtlar da alıyorum.” diye konuştu.