SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKLARINI İSTİYOR

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKLARINI İSTİYOR

Türk Sağlık Sen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirip Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu. Türk Sağlık Sen Bolu İl Temsilcisi Hakan Koca, sağlık çalışanlarının korona virüs süreci de dahil değer görmediğini ve beklentilerini alamadıklarını belirterek, “Ek Ödeme değil, Tek Ödeme istiyoruz” dedi.

Türk Sağlık Sen Bolu üyesi sağlıkçılar, çalışma hayatlarındaki sorunların maskelendiğini savunarak eylem gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Bolu İl Temsilcisi Hakan Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Salgının devam etmesine rağmen sermayenin yok edildiğini, sağlık emekçilerinin sorunlarının çözülmediğini ve temel taleplerin görmezden gelindiğini vurguladı.

“HAYATINI KAYBEDEREK ŞEHİT OLANLAR OLDU”

Koca, sağlık çalışanlarının kendi hayatlarını hiçe sayarak fedakarlık gösterdiklerini ifade ederek; “11 Mart’tan bu yana Türkiye salgınla mücadele ediyor. Sağlık Bakanlığı bu mücadelenin kurumu olarak bugüne kadar yaptıkları ile hep takdir topladı. Sayın Bakan Bilim Kurulu, günlük açıklamalar ve tedbirler konusunda başarılı bir yönetim performansı ortaya koydu. Hiç şüphesiz ki salgınla mücadelenin kahramanları da sağlık çalışanları oldu. Tüm zorluklara rağmen olağanüstü bir çalışma azmi, kendi hayatlarını hiçe sayarak gösterdikleri fedakârlık, ailelerinden aylarca uzak kalarak yaptıkları hizmetle tarihe geçtiler. Binlerce arkadaşımız virüse yakalandı, hayatını kaybederek şehit olanlar oldu. Bugün bir kez daha şehitlerimize Allah’tan rahmet, hasta olan tüm arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

 

“ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞININ KORUNMASI ADINA UYARILARDA VE ÖNERİLERDE BULUNDUK”

Asıl meselenin sağlık çalışanlarının sorunlarını bitirmekten geçtiğine dikkat çeken Hakan Koca; “Salgının ortaya çıktığı ilk günden beri süreç çok kritik olduğu için biz de oldukça hassas davrandık. Sağlık hizmetlerinin sıkıntıya girmemesi, sağlık çalışanlarının sağlığının korunması adına uyarılarda ve önerilerde bulunduk. İlerleyen süreçte sağlık çalışanlarının alkışlandıklarını, Milletin ve devletin her kademesinden sağlık çalışanlarına teşekkür edilip, takdir edildiklerini hep beraber gördük. Her ne kadar alkışlar ve teşekkürler güzel ise de asıl meselenin sağlık çalışanlarının sorunlarını bitirmekten geçtiğini belirterek temel meselelere çözüm istedik” dedi.

“ÜCRETLERDE BİR İYİLEŞTİRME OLMADI”

Hakan Koca, ek ödeme değil tek ödeme istediklerini belirterek çalışanların emeğinin karşılığını ödeyecek bir değer olmadığına dikkat çekti. Koca; “Çalışanların emeğinin karşılığını ödeyecek bir değer olmadığını ama alın terlerinin de heba edilmemesini ısrarla dile getirdik. Ne yazık ki 6 aylık bu süreçte 3 ay süren adı tavandan ama kendi yavandan olan bir ek ödeme ile sorunların geçiştirilmesi, bırakın yarınımızı güvence altına almayı, günü kurtarma değil ancak saati kurtarmak adına yapılan bu işle tüm sorunlar çözülmüş gibi bir hava oluşturuldu. Her yanı adaletsizliği nedeniyle dökülen ek ödeme sanki ikinci bir maaş gibi gösterildi. Dünyaya övgüyle bahsettiğimiz filyasyon çalışmasında aktif görev alan aile hekimliği çalışanlarına bir kuruş bile ödeme yapılmayarak adeta emekleri yok sayıldı. Diş Hekimlerimiz, ağız diş sağlığı çalışanlarımız mağdur edildi. Hâlbuki sağlık çalışanlarının beklediği gerçek anlamda ve adaletli bir şekilde ücretlerinde artış yapılmasıydı. Biz bu konuda taban aylığa artış yapılması talebimizi gündeme getirmemize rağmen ücretlerde bir iyileştirme olmadı.

 

“EK ÖDEME DEĞİL “TEK ÖDEME”

Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz; Ek Ödeme değil “Tek Ödeme” istiyoruz.

Onu da maaş zam olarak talep ediyoruz. Ancak böylelikle gerçek anlamda bir iyileştirmeden söz etmek mümkündür. Bunun dışında; 3600 ek gösterge sözü bir an önce hayata geçmemiştir.

Salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızın şehit sayılarak geride bıraktıkları ailelerinin mağdur olmaması talebimiz için adım atılmamıştır. Tüm çalışanlara kadro verilerek kesintisiz süren sağlık hizmetlerinde sözleşmeli, vekil ebe hemşire, kamu dışı sağlık personeli gibi istihdam modellerinin terk edilmesi isteğimize olumlu bir yanıt verilmemiştir. Döner sermaye sisteminin adil bir şekilde düzenlenmesi gibi konularda maalesef gelişme kaydedilmemiştir. Yıprananın kim olduğunu gördüğümüz şu günlerde makul bir yıpranma payı isteğimiz bile görmezden gelinmiştir”

 

ifadelerini kullandı.

“HAK ETMEDİKLERİ BİR MUAMELEYE İLE KARŞI KARŞIYA KALIYORLAR”

Dünyanın çeşitli ülkelerinde sağlık çalışanlarının ücretlerinin artırıldığını dile getiren Koca; “Salgının arttığı bugünlerde Sağlık çalışanları yine fedakârca görevlerinin başındalar ama mutsuz ve umutsuzlar. Kırgın, kızgın ve yorgunlar. Fedakârlıklarının karşılığında kendilerine yapılanları görüyorlar. Hakları verilmediği gibi hak etmedikleri bir muameleye ile karşı karşıya kalıyorlar. Çalışanlar kronikleşen sorunlarının çözülmesi yerine yavandan ek ödemenin tekrar gündeme getirilmesi karşısında öfkeliler. Ek ödeme yerine maaşa zam şeklinde tek ödeme bekliyorlar. Dünyanın çeşitli ülkeleri sağlık çalışanlarının bu süreçte ücretlerini arttırırken salgınla mücadelede destan yazan Türk sağlık çalışanlarına yapılanlar reva mıdır?” şeklinde konuştu.

 

“MAAŞLARA ZAM YAPILMALI, ÜCRETLER İYİLEŞTİRİLMELİDİR”

Makul bir yıpranma payının hataya acile getirilmesi gerektiğini de aktaran Koca; “Bizim beklentimiz salgının seyrini arttırarak devam ettiği şu günlerde kahraman sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesidir. Virüsle mücadele eden kahramanların başka sorunlarla boğuşmaları sona ermelidir. Maaşlara acilen zam yapılmalı, ücretler iyileştirilmelidir. Bu iyileştirme sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamalı herhangi bir ayrıma gidilmemelidir. Döner sermaye sorununa sosyal taraflarla görüşülerek makul bir düzeyde çözüm üretilmelidir. Söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçmelidir. Süresiz sözleşmelilere, 3+1 süreli sözleşmelilere, vekil ebe hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmeli 4/A dışındaki tüm istihdam modelleri kamuda terk edilmelidir.

 

Salgınla mücadeledeki fedakarlıkları, virüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı göz önüne alındığında makul bir yıpranma payının hayata geçmesi zorunluluktur. Mevcut yıpranma payı düzenlemesi çalışanlar lehine acilen revize edilmelidir. Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları başta olmak üzere görev esnasında hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları yasal olarak şehit kabul edilmelidir.

“YÖK VE REKTÖRLÜKLER ÜSTLERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMELİDİRLER”

Bu çağrımız karşılıksız kalmamalı, yöneticiler sağlık çalışanları için üzerlerine düşeni yapmalıdırlar. Aile Hekimliğinde görev yapan çalışanlara mutlaka ilave bir ücret ödemesi yapılmalı ve unutulmuşlukları sonlandırılmalıdır. Aynı şeklide Adli Tıp Çalışanlarına da salgın nedeniyle bir ilave ödeme yapılmalıdır. Çünkü birçok Adli Tıp Müdürlüğü Grup başkanlıkları pandemi kuruluşu ilan edilmişlerdir. Sağlık çalışanları için dile getirdiğimiz taleplerimizin tamamı üniversite hastanelerinde fedakarca görev yapan arkadaşlarımız için de geçerlidir. Bu konuda YÖK ve rektörlükler üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidirler. Kendi kuruluşlarında ne çalışanları mağdur edecek uygulamalara imza atmalı, ne de çalışanların herhangi bir ayrımcılığa uğramalarına müsaade etmelidirler” diye konuştu.

“MESELELER KULAK ARKASI, SÜMEN ALTI EDİLMEZ”

Sağlık çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini gündeme getirerek çözüm istediklerini vurgulayan Koca; “Kahraman sağlık çalışanlarının daha iyi şartlarda sağlık hizmeti sunması, daha iyi çalışma şartlarına ve imkânlarına kavuşması için söz söyledik. Bugün baktığımızda hastanelerden aile hekimliklerine, sözleşmelilerden hizmetlilerimize, doktorumuzdan sağlık memuruna her çalışanın ortak sorunları mevcut olduğu gibi hayata geçmesi zaruri talepleri de vardır. Gayretimiz ve mücadelemiz bunların gerçekleşmesi içindir. Umut ediyoruz ki sağlık çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine bakış açısı değişir. Meseleler kulak arkası, sümen altı edilmez, çalışanın aleyhine değil lehine olan düzenlemeler hayata geçer.

“MASKE-MESAFE VE TEMİZLİK KURALINA UYARAK DESTEK OLUN”

Bu temennilerle koronavirüsle mücadelede Türkiye’nin dört bir yanında şifa dağıtan,

 

Çalışma hayatındaki tüm zorluklara ve yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özverili bir şekilde hizmet eden tüm kahraman sağlık çalışanlarına kolaylıklar diliyorum. Vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum; Sağlık çalışanlarının yüklerinin hafifletilmesi için Covid-19 tedbirlerine yani maske-mesafe ve temizlik kuralına uyarak destek olun” şeklinde konuştu.

Ömer Çetinaslan(Köroğlu Gazetesi)

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
2EYL2020