Bolu Valisi Ahmet Ümit, katıldığı İl Genel Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Bolu’da bir köyün 22 yıllık su problemini çözdüklerini ve köylüyü sağlıklı içme suyuna kavuşturduklarını söyledi.
Vali Ahmet Ümit, Bolu İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı toplantısına ziyaretçi olarak katıldı. Toplantıda söz alan Ümit, Bolu’da önceki yıl yapılan hizmetlerin değerlendirmesini ve yeni yılın hedeflerini açıkladı.
“80 MİLYON LİRALIK HARCAMA YAPTIK”
Bolu İl Genel Meclisi üyeleri ile yaklaşık 1,5 yıldır koordineli bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ümit, “2019 yılında KÖYDES’ten 32 milyon lira, İçişleri Bakanlığımızdan 10 milyon lira, İl Özel İdaresi bütçesinden 26,6 milyon lira, yine İl Özel İdare bütçesinden yakaşık 15 milyon lira kurumlara aktardığımız ödenekle birlikte 80 milyon liralık harcama yaptık. Bu yıl da meclis üyelerimiz ile birlikte güzel çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. ”dedi.
Yapılan harcamalar için geniş bilgiler veren Ümit, “Bu harcamalar sonunda 1. kat asfalt olarak 122,4 km, 2. kat asfalt olarak 182,45 km, BSK (sıcak asfalt) olarak 42,55 km olmak üzere toplamda 347,40 km asfalt yaptık. 600 km’lik yolda iyileştirme, 2 bin km’lik stabilize bakım onarım çalışmaları yaptık. İlimizde 4 bin 400 km’lik köy yolumuz olduğunu düşünürsek demek ki geçen sene biz köy yollarımızın yüzde 60’ını elden geçirmişiz. Bu çalışmalardan 133 köyümüz ve yaklaşık 40 bin vatandaşımız yararlandı. Bu çalışmalara 29 milyon lira harcadık. Köylerimizde 149 bin metrekare kilitli parke yaptık. Bunların ve diğer çalışmaların hemen hepsini bizler yerinde görmeye çalıştık. Birçok köyümüze gittik ve incelemelerde bulunduk. 149 bin metrekare kilitli parkeden 81 köyümüz ve 13 bin 750 vatandaşımız faydalanıyor. Bu projenin bedeli yaklaşık 5 milyon lira tuttu."
22 YILDIR İÇME SUYU GİTMEYEN KÖY
Faydalandı. Bu projelerin toplam harcaması da 1 milyon 500 bin lira tuttu.”
2020 YILI HEDEFLERİNİ SIRALADI
Vali Ümit, bu yıl içerisinde yapmayı planladıkları projeler hakkında da bilgi verdi. Ümit, açıklamasının devamında şunları kaydetti; “Hedefimiz; Her zaman olduğu gibi insan ve sevgi eksenli yönetim, çevre, kaçak yapılaşma başta olmak üzere turizmin geliştirilmesi, Özel İdare yatırımlarının daha etkin şekilde yürütülmesi, çocuklarımıza yönelik trafik eğitim pisti, spor salonu yapılması gibi hususlar olacaktır. Zamanı iyi okumak, günümüzü iyi anlamak gerekiyor. Eğer biz bugüne hakim olamazsak yarınımızı şekillendiremeyiz. 2020 yılında bazı değerlere daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bunlardan birincisi çevre olacaktır. Çevre üzerinde özellikle duracağız. İlimizde neredeyse bütün dereleri gezdim, bütün yaylaları dolaştım, çevre ile ilgili sorunu olabilecek yerleri hem havadan hem karadan gezdik, gördük, raporladık ve ilgili arkadaşlarımızla da gerekli koordinasyonu sağladık. İnşallah Haziran Ayı’na kadar ciddi sonuçlar almamızı bekliyorum. Bundan sonra Özel İdare olarak arıtma tesisi yapılmayan yere kanalizasyon tesisi yapmayacağız. Özel İdare olarak bundan sonra kanalizasyon altyapı tesisi yaparken mutlaka arıtma tesisini birlikte düşünmemiz gerekiyor. Bugüne kadar yapılmış ve arıtma tesisi olmayan kanalizasyonlar varsa eğer, onların da belli bir periyot içerisinde, çevreye zararsız hale getirmemiz gerekiyor. Ayrıca ilde kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyecek, mücadele edeceğiz.”
Ahmet Ümit, Bolu turizmi ile ilgili önemli çalışmalara imza atacaklarını ifade ederek, “510 bin dekarın üzerinde alanı kapsayan Köroğlu Turizm Alanı Master planının ihalesini en kısa zamanda yapacağız. Bu dağlar Davos’tan çok daha güzel ve buralarda Ortadoğu’nun ve Balkanların Davos’unu yapabiliriz. 200 bin dekar alanı kapsayan Abant turizm alanını tasdik ve ilan edilmek üzere Bakanlık makamına arz ettik. Yayla turizmi yapalım deniyor. Tamam, yapalım ama havasından suyundan faydalanacağız. Döviz bırakacak kabul ama kimin burası? Ruhsat yok, izin yok, kalite belli değil. Değerli arkadaşlar bu toplumu bundan kurtarmak bu sorunu çözmek lazım. Bunun için geniş çaplı bir çalışma yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Vali Ümit,
İl Özel İdaresi olarak 2019 yılında yapıldığı gibi köylünün refah seviyesini yükseltmek adına yol, su, kanalizasyon gibi hizmetleri usul ve yöntemlere uygun olarak yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Meclis üyelerinin sorularını tek tek yanıtlayan Ümit’e İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür etti.








