Vali Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” programına katıldı.
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, Vali Ahmet Ümit, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, Bolu Göç Müdürü Derya Erdoğan, daire müdürleri Bolu’da ikamet eden yabancı misafirler ile üniversitede okuyan öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, böyle özel bir etkinlikte,
bu güzel ortamda bir arada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
“ANADOLU BİN YILDIR TÜRK MİLLETİNİN VATANI OLMUŞ, YİNE AYNI ŞEKİLDE ZORDA KALANLARA KUCAK AÇMAYA DEVAM ETMİŞTİR”
Anadolu’da “Dünyada mekân ahirette iman” diye çok güzel bir atasözü bulunduğunu ifade eden Vali Ümit, “Bu dünyaya gelen hiç kimse Asya’da, Avrupa’da, Afrika’da yada başka bir yerde dünyaya gelmek için herhangi bir makama müracaat etme imkânına sahip değil. Rabbimiz biz insanları değişik kıtalarda, değişik coğrafyalarda, değişik renklerde yarattı. Birbirimizle tanışmamız, buluşmamız ve insanlığın geleceği için gayret etmemiz için. Bu bağlamda değişik kıtalarda ve coğrafyalarda yaşayan insanlar, çeşitli sebeplerle tarih boyunca bulundukları yerlerden başka yerlere değişik sebeplerle hep taşındılar. Bu harekete göç diyoruz.”
Dünya üzerinde bazı bölgelerin tarih boyunca daha fazla göç aldığını söyleyen Vali Ümit,
üzerinde bulunduğumuz Anadolu topraklarının da bunlardan biri olduğunu belirterek, “Kavimler göçünden İspanyol göçmenlerine, Balkan göçmenlerinden Kafkas göçmenlerine, tarihin her döneminde Anadolu göç merkezi olmuş göçmenlere yuvalık yapmıştır. Bin yıldır da Türk milletinin vatanı olmuş, yine aynı şekilde zorda kalanlara kucak açmaya devam edilmiştir.
Tarih boyunca yaşanan göçlerin en büyük sebebinin savaşlar olduğunu dile getiren Vali Ümit, “Doğal afetler olur, sular kesilir, yaylaklar kurur, toprak ihtiyaca cevap vermez hale gelir insanlar göçer. Ama ne yazık ki göçlerin en büyük sebebi her zaman savaşlar olmuştur. Nitekim 18. ve 19. yüzyıllarda da büyük göçler yaşanmıştır. 400 – 500 sene yaşadıkları vatanlarından, balkanlardan yüz binlerce kardeşimiz 19. yüzyılın başında ve daha sonraki yıllarda Anadolu’ya göç etti. Kafkaslarda savaşlar sebebiyle göçler yaşandı.
Göçlerin sebeplerini analiz edip anlayamazsak Göçmenler Gününü değerlendirmiş sayılmayız” dedi.
“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TEŞKİLATI KURULDUĞU GÜNDEN İTİBAREN HİÇBİR SAVAŞA MANİ OLAMADI”
Tarihten Osmanlıyı ortadan kaldırmak ve Türkleri bu coğrafyadan atmak üzere dünya savaşlarının yapıldığını aktaran Vali Ümit, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“1. Dünya savaşı oldu 7 milyon insan öldü. Maalesef Osmanlı devletimiz yıkıldı. 2. Dünya savaşı oldu 70 milyon insan öldü. 1. Dünya savaşından sonra cemiyet-i akvam, 2. Dünya savaşından sonra da Birleşmiş Milletler teşkilatı kuruldu. Bu teşkilatların amacı dünyada öylesine büyük savaşların önüne geçmekti. Ama ne yazık ki önce cemiyet-i akvam 2. Dünya savaşına mani olamadı ve 70 milyon insanın ölümünü engelleyemedi. Birleşmiş Milletler teşkilatı kurulduğu günden itibaren hiçbir savaşa mani olamadı.
1945 yılında Roosevelt, Churchill ve Stalin, Yalta’da yarım saat toplantı yaptılar, dünyayı paylaştılar. Savaşları önlemek için 5 ülkeye veto hakkı aldılar. Ama Birleşmiş Milletler kurulduğundan bu tarafa insanların gözyaşları dinmedi.
“NEDENSE ÖLÜMLER VE GÖZYAŞLARI BU COĞRAFYADA SEL OLUP AKIYOR”
Aynı senaryonun aktörleri 2010 yılından itibaren sözüm ona Arap Baharını başlattılar. Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, öncesinde Afganistan ve Irak’ta ve halen Suriye’de milyonlarca insanın ölümüne sebep oldular. Bağdatlı Ömerler, Suriyeli Aylan bebekler, Filistinli Leyla bebeklerin ölümleriyle insanlık karaya oturdu. Desteklenen terör örgütleri karaya vuran insanlığın tescili oldu.
Şöyle baktığımızda bütün bu kan ve gözyaşları bu kadim coğrafyada yaşanıyor. Nedense ölümler ve gözyaşları burada sel olup akıyor.
“SİZ DEĞERLİ GENÇLERİN HER BİRİSİNİ TÜRKİYE’NİN BİRER GÖNÜL ELÇİSİ OLARAK GÖRÜYORUM”
Ülkemizde yaşayan göçmen kardeşlerimiz var. Bunlar başta olmak üzere görüştüğümüz insanları dinlediğimizde birçoklarının aidiyyet duygusunun bile kalmadığını görüyoruz. Anlıyoruz ki başımıza gelen bunca hadiseler biraz da bizlerin yeterince bilinçli olmamamızdan ve gerektiğinde ülkesi için can veren insanların bulunmamasından kaynaklanıyor. Geleceğimizin teminatı olan siz değerli gençlerin her birisini Türkiye’nin birer gönül elçisi olarak görüyorum. Aynı zamanda ülkelinizin geleceğinde söz sahibi olacak büyük devlet adamları olacaksınız.
“GÖÇMEN OLMAK, BİR YERDE MİSAFİR OLMAK KOLAY DEĞİL”
Temennim o ki dünyayı ve olan olayları iyi takip edesiniz. Ülkelerinizde olacak hadiselerin diğer ülkeleri de Türkiye’yi de nasıl etkilediğini göresiniz ve buna göre şimdiden kafanızda, zaman içerisinde de yapacağınız uygulamalarınızda tedbirler geliştiresiniz. Göçmen olmak, bir yerde misafir olmak kolay değil. Ama böyle bir durum varsa önce bundan ders almalıyız. Sonrasında mevcut durumda nasıl daha iyi yaşayabiliriz bunu düşünmeliyiz.
Ülke genelinde 6 milyonun üzerinde ilimizde ise 14 bine yakın misafir kardeşini bir ensar duygusuyla kucaklayan Türk milleti büyük fedakârlıklar yaparak misafirlerini ağırlamaya çalışmaktadır ve sizler gibi 125 bin öğrenci de üniversitelerimizde okumaktadır. Kamu düzeni ve kamu güvenliği insan huzuru için çok büyük önem arz eder. Yani misafir pozisyonundaki insanlar ev sahibi pozisyonundaki devletin önce mevzuatına sonra da gelenek ve göreneklerine uymak suretiyle bu huzur ortamına çok ciddi katkılar sağlayabilir. Sizler de bunu yapabilirsiniz. Dünya Göçmenler Günü münasebetiyle hepinize üstün başarılar diliyor, sağlık ve afiyetler temenni ediyorum. Ülkelerinizde Türkiye Cumhuriyeti’ni de temsil etmenizi, burada yaşadığınız güzellikleri vatandaşlarınıza anlatarak sizleri ne kadar çok sevdiğimizi ne kadar birlik ve beraberlik içinde olmayı arzu ettiğimizi iletiniz.”
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle düzenlenen programda BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Alişarlı da bir konuşma yaparak bu özel günün üniversitede düzenlenmesini sağlayan Vali Ahmet Ümit’e teşekkür etti. Programa misafir konuşmacı olarak katılan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, ülkemizde ve dünyada tarih boyunca yaşanan göçler ve günümüzdeki göç olayları ile ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.
HALK GÖSTERİLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Yapılan konuşmaların ardından üniversitede okuyan yabancı öğrenciler kendi ülkelerine ait halk oyunlarını sergilerken katılımcılardan büyük alkış aldılar. Düzenlenen program üniversitede bulunan yabancı öğrencilerin ülkeleri ile ilgili açtıkları stantların gezilmesinin ardından son buldu.