Fotoğrafla kendinizi yansıtın

Fotoğrafla kendinizi yansıtın

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu öğretmeni Özlem Eren, fotoğraf çekmek için kaliteli bir makineden daha çok fotoğraf çekecek kişinin çekim tekniklerini iyi bilmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Semih Baykal

Lise yıllarında fotoğraf sanatına ilgi duyma başlayan ve özel bir kursta eğitim alarak yetenek sınavıyla Kocaeli üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalını kazanan Özlem Eren, mezun olduktan sonra Abant İzzet Baysal Üniversitesinde pedegojik formasyon eğitimi aldı. Eğitimini başarıyla tamamlayan Eren, 2015 yılında fotoğrafçılık alanında öğretmen olarak göreve başladı. 2018 yılından itibaren Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda Fotoğraf sanatına ilgisi olan kişilere kurs veren Eren, doğru fotoğraf çekmenin inceliklerini anlattı.

 

“Fotoğraf kendini yansıtma sanatı”

İlk olarak Fotoğraf bir kişinin kendisini deklanşörden çıkan karelerle ifade etme, yansıtma sanatı olduğunu anlatan Doğan; “ Fotoğraf kendini farklı bir biçimde ifade etme, yansıtma sanatıdır. Fotoğrafta sözcükler kelimeler yoktur o an sadece fotoğrafçının deklanşöründen çıkan karelerle ilettiği bir mesajdır çoğu zaman. Fotoğraf çekmek bir seçimdir, benim içinde fotoğraf bu seçimlerden biri. Kimi zaman bir mesajı görsellerle ifade etmek, kimi zamansa bu kareyi mutlaka kayıt altına almalıyım dediğim anlardandır. Kimi zamansa bu sanatın detaylarını inceliklerini öğrencilerime anlatarak fotoğraf sanatına katkıda bulunmaktır” dedi.

 

“Fotoğraf çekimlerinde ön hazırlık yapmak önemli”

Fotoğraf çekimlerinde dikkat edilmesi gereken hususları da açıklayan Eren; “ Fotoğraf çekmek anı durdurmak, görmek, araştırmak, öğrenmek demektir. Çekim alanına gitmeden önce bölgenin araştırılması, gelenek görenekler, bölgenin tarihi gibi pek çok ayrıntının da iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu yüzden hazırlanılmadan gidilen çekimlerden çokta iyi kareler alınamayabilir. Bu yüzden her çekim öncesi bu saydığımız kriterleri fotoğrafçının göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ayrıca konuya uygun ekipmanda kullanılması fotoğrafçının yakalamak istediği kare için büyük bir etkendir. Tabi ki fotoğraf sanatından bahsederken ışığın doğru kullanımı çekeceğiniz karede oldukça belirleyicidir günün belirli saatleri takip edilerek çekilecek konu desteklenmelidir. Tüm bunların doğru kullanılmasıyla ve deneme yanılma yolu ile acele etmeden doğru açıyı yakalayıp deklanşöre basabilirsiniz. Ve Tabi ki çeşitli fotoğraf çekim tekniklerini öğrenmek istiyorsanız tüm bu uygulamalar eğitim ile desteklenmelidir” ifadelerine yer verdi.

“Ekipmandan önce çekim teknikleri bilmek önemli”

Doğru bir fotoğraf çekmek isteyen bir fotoğrafçının kullandığı ekipmandan önce o fotoğrafı nasıl çekeğini iyi bilmesi gerektiğini söyleyen Eren; “ Başarılı fotoğraf çekmek ya da güzel kareler yakalamak için hep şunu söylerim, evet kaliteli bir DSLR fotoğraf makinesi fotoğrafçının işini oldukça kolaylaştırır. Ama siz detayları göremiyorsanız farklı bakış açılarını nasıl yakalayacağınızı bilemiyorsanız uygun şartları oluşturamıyor, kompozisyon kurallarını iyi bir şekilde kullanamıyorsanız isterseniz çok pahalı ekipmanlarla çalışın sıradan kareler yakalamaktan öteye geçemeyeceksinizdir. Ayrıca elinizde bulunan son derece iyi ekipmanlarınızı da tam performansında kullanamayacaksınız” cümlelerini kullandı.

 

“Bol bol fotoğraf çekerek kadraj bilginizi geliştirin”

Son olarak fotoğraf sanatına ilgi duyan ve öğrenmek isteyen herkesi Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okuluna davet eden Eren; “Öncelikle bu sanata ilgi duyan ve öğrenmek isteyen herkesi Halk Eğitimi Merkezimizde açılan kurslarımıza davet ediyoruz. Biliyorsunuz günümüzde tüm mecralarda görselin etkisini oldukça fazla ilgi alanlarını eğitimlerle desteklediklerinde bu alanda zorlanmadan ilerleyebilirler. Fotoğraf alanında kariyer yapmak için kısaca fotoğraf malzemelerini iyi tanıyın, fotoğraf programlarını kullanmayı öğrenin, iletişim yeteneklerinizi geliştirin bol bol fotoğraf çekerek kadraj bilginizi geliştirin” dedi.

 DAHA FAZLASI İÇİN GAZETENİZİ ALMAYI UNUTMAYINIZ...                                                                                                                       

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
19NİS2020