Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile Bolu’da başlayan ‘Çevre Dostu Projesi’nin tanıtımını yaptı. Bolu Valisi Aydın Baruş tanıtım toplantısında, Bolu’nun en yaşanabilir iller arasında birinci il olması için çalıştıklarını söyledi.
Bolu Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Bolu Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Çevre Dostu Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Muhsin Karagüzel, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürleri ile basın mensupları katıldı.
VALİ BARUŞ PROJEYİ TANITTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, proje ile ilgili genel bilgiler verdi. Çevre konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bu projenin gerçekleştiğini dile getiren Vali Baruş, “Bu proje dolayısıyla sizlere bilgi aktarmak ve Bolu Belediyemizin bu projeyle ilgili teşviklerini size anlatmak için toplandık. Çevre konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sanayi tesislerinin, turizm tesislerinin, apartman ve site yönetimlerinin, kamu kurumlarının, eğitim kurumlarının ve sağlık kuruluşlarının çevre ile ilgili yaptığı yatırımları ve çevresel yönetime ilişkin girişimlerini teşvik etmek, bu yöndeki çalışmalarını desteklemek amacıyla “Çevre Dostu Projesi” başlattık. Bu kapsamda Valilik Makamının 27/12/2016 tarih ve 4588 sayılı onayı ile “Çevre Dostu Sertifikası Usul ve Esasları Yönergesi” yürürlüğe girmiştir. Çevre Dostu projesindeki teşviklerden yaralanmak isteyen kurum ve kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüze müracaat ederek yapılacak değerlendirme sonucunda bu projedeki ayrıcalıklarımızdan yaralanma imkanı bulacaklar” dedi.
Tanıtım toplantısının devamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Resul Deveci proje ile ilgili bir sunum yaptı. Yapılan sunumda programın gerekçeleri, projenin içeriği, projenin yönergeleri, başvurular, değerlendirme, denetim, indirim ve kriterler gibi konuda katılımcılara bilgiler verdi.
“NEDEN EN YAŞANABİLİR İL BOLU OLMASIN”
Yapılan sunumun ardından Bolu Valisi Aydın Baruş tarafından programın amacı ile ilgili bilgiler verdi. “Gerçekten dünyanın ve ülkemizin çok önemli doğal değerlerine sahip, adeta ülkemizin incisi konumunda olan Tabiatın Kalbi Bolu’yu çevre dostu bir il olarak devam ettirmek,
çevremizi korumak ve gelecek nesillerimize sağlıklı, yaşanabilir bir şehir bırakmak projemizin amacıdır. İlimiz, ülke genelinde yapılan son araştırmalarda en yaşanabilir şehirlerarasında 3’üncü sırada.
Biz bunu niye birinciliğe taşımayalım diye düşünüyoruz. Bolu’daki çevre standartlarını artırırsak, enerjimizi tasarruflu kullanırsak, çevremizi kirletmeden faaliyetlerimizi yürütürsek, evsel ve sanayi atıklarının güzel bir şekilde çevreye zarar vermeden imhasını sağlayabilirsek bu proje gerçek amacına ulaşacaktır. Bu kapsamda da belediyemiz çok önemli kararlar aldı. Belediye Meclisinde bu konu görüşüldü ve Belediye bu projeyi destekleme kararında olduğunu gösterdi” şeklinde konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise Çevre Dostu Projesi kapsamında Belediye Meclisinde almış oldukları kararları aktardı. Başkan Yılmaz konuşmasında bu proje kapsamında Belediye tarafından sağlayacakları kolaylıkları basın mensuplarına aktardı.
PROJE İLE İLGİLİ DETAYLAR NELER?
Verilen Çevre Dostu Sertifikalarının süresi 3 (üç) yıl geçerli olup bu süre içerisinde yapılacak denetimlerde sertifika sahibinin sertifika alma şartlarını kaybettiğinin tespiti halinde, verilen sertifika alma şartları yerine getirilinceye
kadar bir kereye mahsus olmak üzere askıya alınacaktır. Sertifika alma şartının ikinci kez kaybedilmesi durumunda verilen sertifika iptal edilecektir. Sertifikası iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yeni sertifika başvuruları bir yıl süre ile değerlendirilmeyecektir.
Çevre Dostu Sertifikasına sahip Gerçek ve Tüzel Kişiler için Bolu Belediyesi tarafından atık su ve içme suyu bedellerinde, Mahalli Çevre Kurulumuz tarafından tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretlerinde indirimli tarife uygulanacaktır.
Bu kapsamda Çevre Dostu Sertifikası olanlara;
Tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti 2,65 TL/Kg dan 2,35 TL/Kg’a
İçme Suyu Bedeli:
Meskenlerde; 2,75 TL den 2,50 TL’ye
Ticarethanelerde; 6,60 TL’den 6,00 TL’ye
Atıksu Bedeli:
Konutlarda; 1,00 TL den 0,90 TL’ye
Ticari Kuruluşlarda; 1,20 TL den 1,10 TL’ye indirilmiştir.