Bolu Belediye Başkan yardımcısı Asuman Şentürk Tekin, 551 hektar alanı içeren imar revizyon planı ve Bolu’nun geleceği adına yapılan yeni çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Tüm arkadaşlarıyla birlikte özverili bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Asuman Tekin, kişiye göre değil, hakkaniyet içerisinde şehrin geleceğini düşünerek imar planları hazırladıklarını belirtti.
‘Bakanlıktan onay alamadık’
Bolu’nun deprem bölgesi olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmadıklarını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Tekin; “Gençlerimiz bilmez ama biz depremi Bolu’da yaşayan bir nesiliz. Haliyle olaylara sadece teorik olarak bakmıyoruz. Aynı acıların yaşanmaması adına kanunun bize verdiği yetkiler dahilinde tiziz ve özverili bir çalışma yürütüyoruz. Kentsel dönüşümün Bolu için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu anlamda Pazaryerinin üzerinde İsmet Paşa caddesinin kuzey tarafında kentsel dönüşüm yapmak istedik, Bakanlığa bu konuda başvuru yaptık ama onaylatamadık. Biz şimdi kendi bünyemizde belirlediğimiz noktalarda bu çalışmayı yürütmeyi düşünüyoruz” dedi.
Akpınar ve Semerkant için yeni plan
Akpınar ve Semerkant Mahalleri çevresinde yeni, bir plan çalışmaları yaptıklarını söyleyen Tekin; “Şehrin güney kısmı yani Akpınar, Semerkant mahallerinde çok fazla eski yapı var. Oralarda bir plan çalışması yapıyoruz. Vatandaşı, eskiyi yıkıp yeniyi yapmaya teşvik edecek planlama çalışması yapıyoruz. Tabi orası da koruma amaçlı imar planının içine giriyor. Yani normal planlamadan daha farklı. Planlar, Ankara’daki kurula giriyor. Süreç çok daha uzun. Ekip çalışmasının çok daha fazla olması gerekiyor. Biz bu çalışmayla ilgili startımızı verdik. Riskli gördüğümüz yerlerde, planlamalarda düzenleme yaparak, eski yapıların yıkılarak yenilerinin yapılmasının önünü açmaya çalışıyoruz. Onunla ilgili çalışmamız da var. Hatta ihale sürecinde şu anda” ifadelerine yer verdi.
Yeni bir komisyon kuruldu
Depreme dayanıklı binalar inşa etmek adına yeni çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Tekin; “Bir diğer konu da mesela, tabi ki bir statik yönetmeliği var. Ama her ilin depremle ilgili kendi şartları da var. Biz inşaat mühendislerimizle konuştuk. Çok tecrübeli inşaat mühendisi abilerimiz var. Birçok ilden biraz daha fazla, temelleri derine gömdürüyoruz, deprem esnasında koruyuculuğu olsun diye. Yine statik projelerde özellikle uygulamada çok dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Onların değerlendirmesini yaptık. Bu konuyla ilgili de bir ekip oluşturduk; hem belediyedeki kontrol eden yeni arkadaşların da deneyim kazanması hem de büyük projelerde standart olması için. O ekip de şimdi bütün statik projeleri süzgeçten geçiriyor” cümlelerini kullandı.
18. Madde için ihaleye çıkılıyor
Kürkçüler, Kılıçarslan, Civril, Alpağut, Çakmaklar, Salıbeyler, Paşaköy, Sarıcalar, Dodurga ve Yukarısoku Mahallelerini içine alan 551 hektarlık alanı kapsayan imar revizyon planının son durumu hakkında da bilgi veren Asuman Tekin; “Revizyon planlarını bitirmiştik. Meclisten de geçirdik. Belli noktalarda itirazlar oldu ama bu itirazları incelediğimizde, alanın büyüklüğü göz önüne alındığında çok az sayıda itiraz var. 70 civarında itiraz oldu. Onları da tek tek değerlendirdik. Şu anda artık askı süreci de bitti, planlar kesinleşti, 18. Madde uygulaması aşamasına geçiyoruz. Nasipse bunun da hizmet alım şeklinde olacağı için ihalesi yapılacak. Teklifler toplandıktan sonra kazanan firma buranın çalışmasına hemen başlayacak” dedi.
‘Şehrin ihtiyacına göre planlama yaptık’
Yeni revizyon planında şehrin ihtiyacına göre hareket ettiklerini belirten Tekin; “Alan çok büyük bir alan. Pandemiyle birlikte Bolu’nun konut anlamındaki ihtiyaç şekli de değişti. İnsanlar müstakil evlere yöneldi. Buna da cevap verecek şekilde bir düzen getirerek planlama yapıyoruz. Bizim vatandaşımızın en büyük sıkıntısı neydi? ‘Belediye 2 kat veriyor ben villa yapıyorum. Aradan 3-5 sene geçiyor yanıma 5 kat veriyor’ diyor. Bu sefer ‘ben bundan rahatsız oluyorum’ diyor. Biz özellikle köy yerleşik alanlarının etrafına, köy donatısıyla orantılı olsun diye müstakil yapılaşma kurduk. Sonra arada bir yeşil bant oluşturup bir kat daha artırıp o bölgeyi 3 kat yaptık. Ana caddeleri 5 kat ticaret yaptık. Bu şekilde bölgesel bir planlama yaptık. Bu planlamayı yapmak zorundaydık. Serzenişte bulunuyorlar ‘niye sürekli değiştiriyorlar’ diye. Bir yere ‘18 yapalım’ demekle 18 yapılmıyor. Maksimum kesinti yüzde 45. Siz eğer oradaki nüfusa göre okul alanlarını, park alanlarını düzenli ve orantılı bir şekilde dağıtmazsanız oran yüzde 45’ten yüzde 60’a 70’a çıkıyor. Bunları düzenlemek için kanun mekânsal planlar yapım yönetmeliğine uygun halde düzenleme yapabilmek için tek tek bunların hesabını yaptık. 18 yapılabilir hale getirdik. Yaklaşık bir buçuk senedir uğraşıyoruz bu konuyla. Tüm arkadaşlarımızla birlikte çok emek harcadık” ifadelerini kullandı.
‘Haksızlığa uğradığının düşünen varsa gelsin’
İmar revizyon planlarını yaparken kişiye göre hareket etmediklerini vurgulayan Belediye Başkan yardımcısı Asuman Şentürk Tekin; “Kesinlikle kişiye göre değil şehre göre planlama yapıyoruz. Haritaları bile açtığınızda göreceksiniz, hiç tek tek bir çalışma yok. Hep bölgesel, bütün bir düzenleme var. Allah nasip eder de bu parseller oluşup o yapılaşmalar da ortaya çıktığında nasıl düzenli bir yapılaşma olduğu ortaya çıkacak. Bunu herkes görecek. Ama yine söylüyorum. Alan çok büyük, olur ya gözden kaçırdığımız bir şey olur benim kapım herkese açık. En ufak bir haksızlığa uğradığını düşünen olursa buyursun gelsin buradayız biz. Eğer bir haksızlık varsa ya da gözümüzden kaçan bir şey varsa hemen düzeltiriz” cümlelerine yer verdi.