Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de gündem dışı söz alarak Bolu’nun sorunlarını dile getirdi. Devam eden ve yapılması gereken yatırımları tek tek sıralayan Milletvekili Akgül, konuşmasında Bolu’nun istek ve taleplerini de yer verdi.
Konuşmasına Orhan Veli’nin ‘Yol Türküleri’ şiiriyle başlayan Milletvekili İsmail Akgül, ‘ Cennet vatanımızın her köşesi bizim için çok güzeldir lakin Bolu’muzun ayrı bir güzelliği vardır. Orhan Veli, Yol Türküleri şiirinde Bolu’muzdan “Bu dağlardan geçmedinse/Bu sulardan içmedinse/Yaşamadım deme be, ahbap.” diyerek bahseder. Hâlâ Bolu’nun suyunu içmeyen, ormanlarını ve göllerini görmeyen milletvekillerimiz, vatandaşlarımız varsa hepinizi Bolu’ya davet ediyorum” diyerek bugüne kadar Bolu’yu görmeyen Milletvekillerini Bolu’ya davet etti.
SORUNLARI TEK TEK ANLATTI
İlimizin en önemli sorunlarından olan Çevre Kirliliği sorununa ve Çele Barajı Projesine değinen Milletvekili Akgül, Bolu İli Katı Atık ve Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAP) tesisinin bir an önce yapılması gerektiğinden, Seben Ovası Sulama Projesinden, ORKÖY desteklemelerinin artırılmasından, Fizik Tedavi Hastanesinin tamamlanmasına kadar bir çok konuyu Meclis kürsüsünden dile getirerek destek istedi.
BEKAP VE ÇELE BARAJI İÇİN DESTEK İSTEDİ
Milletvekili İsmail Akgül yaptığı konuşmada; “Bolu’muz dağlarıyla, ormanlarıyla, Abant’ıyla, Yedigöller’iyle, yaylalarıyla doğa turizminin başkenti olmaya adaydır ancak bazı taleplerimiz de vardır. Bolu merkezde ve ilçelerimizde çöpler vahşi depolama alanlarına dökülmektedir. Vahşi depolama alanları görüntü kirliliğinin yanında insan sağlığını ve çevreyi ciddi anlamda tehdit etmektedir. İnsan sağlığını ve çevreyi koruyabilmemiz, Bolu’muzun doğal güzelliklerini gelecek nesillere aktarabilmemiz için acilen katı atık ve bertaraf tesisleri faaliyete geçirilmelidir. Bolu’nun tüm ilçelerinin çöpünün toplanacağı ve enerjiye dönüştürüleceği bu tesis için, bugüne kadar büyük adımlar atıldı. Yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si İLBANK kredisiyle yapılacak olan bu tesisin bütün izinleri alındı, hibe kredisi onaylandı, yapım ihalesine çıkılacağı günü beklemekteyiz. İlimizin doğusundaki sular Ankara'ya geliyor, ilimizin batısındaki sular ise Melen Çayı Projesi’yle İstanbul’a gidiyor. Bu nedenle göller diyarı Bolu’muzda yıllarca artezyen suyu içtik. Cumhur İttifakı’yla birlikte önce Gölköy Barajı yapıldı, ardından da DSİ Karadere Suları Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 3.700 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde 4 metre yüksekliğinde tünel açıldı, 12,7 kilometre şebeke döşenerek Karadere suyu Bolu’ya kazandırıldı ancak Çele Barajı hayata geçirilmediği için Karadere suyu Gölköy suyuyla karıştırılarak şebekelere verilmektedir. Yani Bolulu vatandaşlarımız memba suyu içsin diye bugüne kadar yapılan yatırım, harcanan emek Çele Barajı hayata geçirilmediği için amacına ulaşamadı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanımızın hassasiyetini biliyoruz, inşallah Çele Barajı’nı 2024 yatırım programına alarak hemşehrilerimize müjdesini vereceğiz” ifadelerine yer verdi.
ORKÖY HİBE KREDİLERİ ARTIRILMALI
Milletvekili Akgül, Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) projelerinden Bolu’ya daha çok pay ayrılması gerektiğini vurgulayarak; “Bolu ilimizin yüzde 60’ı orman, yüzde 35’i tarımsal alandır. Bu nedenle, orman köylülerimize ve çiftçilerimize verilecek destekler çok önemlidir. Orman köylümüz kışın köyünde kalamıyor, köye geri dönüşü sağlayabilmek için ORKÖY projelerinden Bolu’ya daha fazla pay ayrılmalıdır. Bolu'da köyleri canlandırabilmemiz ve üretimi artırmamız için bu olmazsa olmazımızdır. Bunun yanında 2023 yılı kamu yatırımları programı kapsamında ilimizde iki adet sulama projesi vardır. Yapımına 2013 yılında başlanılan ve 2027 yılında bitirilmesi öngörülen Gerede Dörtdivan Depolama ve Sulama Projesi’yle 15.523 hektar tarım arazisi suya kavuşacaktır. Yapımına 2016 yılında başlanılan ve 2027 yılında bitirilmesi öngörülen Seben Taşlıyayla Sulama Projesi’yle 3.280 hektar alan sulanacaktır. Tarımsal sulamanın artırılmasıyla birlikte tarımsal üretim de artacaktır. Bu nedenle sulama projeleri bir an önce hayata geçirilmelidir. Bolu ilimizde ulaştırma haberleşme alanındaki kamu yatırımları Bolu-Mudurnu yolu, Gerede-Yeniçağ yolu, Yeniçağ-Gerede Ayrımı-Mengen yolu, Kazan-Kızılcahamam-Gerede yolu, Göynük-Dokurcun Ayrımı-Mudurnu yolu projeleridir. Bu projelerin ödeneklerinin de aktarılarak yol çalışmaları hızlandırılmalıdır” dedi.
BOLU İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
Karacasu’da yapımına başlanan Fizik Tedavi Hastanesini de dile getiren Akgül; “İlimizdeki kamu yatırımlarından biri de 250 yataklı Bolu Merkez Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesidir. Bu projenin temeli atılmıştır, inşallah, 2026 yılı sonuna kadar da bitirilecektir. Köye geri dönüşü sağlamak ve Bolu'nun daha verimli ve üretken bir tarım şehri olması için “Bolu Ovası Tarımsal Kalkınma Projesi” adı altında Bolu için hayati öneme sahip bir proje geliştiriyoruz. İnşallah, bu projemizi hayata geçireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Meclisimizi ve aziz Türk milletimizi saygıyla selamlıyorum” cümlelerini kullandı.