ARAŞTIRMACI GAZETECİ 27'NCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

ARAŞTIRMACI GAZETECİ 27'NCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucunda 24 Ocak 1993’te hayatını kaybeden Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu, 27’nci ölüm yıl dönümünde ilimizde adının yer aldığı parkta anıldı.

Mumcu’nun 27’nci ölüm yıl dönümü anma programına Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“UNUTMUYORUZ, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği İl Başkanı Raşit Aydın günün anlam önemi belirten konuşma yaptı. Aydın; “ Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak günü ve devam eden haftasına Adalet ve Demokrasi Haftası deniliyor. Demokrasiyi, adaleti, özgünlüğü savunan ve bu yolda can vermiş olan bütün aydın kayıplarımızı sonsuz bir şükran, minnet ve özlemle anıyoruz. Onları katleden tetikçilerin ve uluslararası katillerin bulunması dolayısıyla yargılanma talebimizi tekrar yineliyoruz. Onlara sesleniyoruz ve diyoruz ki sizi unutmuyoruz, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“UĞUR MUMCU KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK KULLANILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Konuşmasının devamında Belediye Başkanı Tanju Özcan’dan Uğur Mumcu’nun adını taşıyan parka Kültür Merkezi Talebinde bulunan Aydın; “ Bu yıl şu anda da olduğu gibi bu parkın adı Uğur Mumcu parkıdır. Geçtiğimiz yerel seçimlerden önce buraya Uğur Mumcu heykeli dikilmesi talebinde bulunmuştuk. O zaman ki yönetim bu dilekçemize cevap vermediği gibi, bu parktaki kafeteryayı da başka bir özel gençlik platformuna kiralamıştı. Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan kira sözleşmesini iptal ederek burayı geri almıştır. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak Bolu Şubesiyle şimdi adını alacağım diğer sivil toplum kuruluşlarının bir isteği vardır. Uğur Mumcu heykelinin dikilmesini ve parktaki kafeteryanın Uğur Mumcu Kültür Merkezi olarak kullanılmasını talep ediyoruz. Parkta yapılacak her türlü çalışmaya sivil toplum kuruluşları olarak her türlü desteği sağlayacağımızı belirtiyorum” şeklinde konuştu.

Raşit Aydın’ın ardından konuşmasını yapan Bolu Baro Başkanı Sabri Erhendekçi, Uğur Mumcu’nun yaşamı boyunca hiç yılmadığını söyledi.

“O DÖNEMİN AYDINLANMASI GEREKİR”

Anma töreninde son konuşmayı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yaptı. Özcan; “27 yıl önce katledilen Uğur Mumcu’yu rahmet ve minnetle anıyorum. Burada her yıl bu anma etkinliklerini düzenliyoruz. Aynı konuşmaları yapıyoruz ama ben farklı bir şeye değinmek istiyorum. Bir sebep sonuç ilişkisi var. 90’lı yılların başında Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy gibi aydınlanma devrinin simge isimleri, gazeteciler katledilmeye başlandı. Faili meçhul cinayetlerle. Onların katledilmesinden sonra Türkiye’de bir yandaş basın oluşmaya başladı, sonra Cumhuriyet düşmanları bu ülkeyi maalesef yönetmeye başladı. Sonraki süreçte Ergenekon ve balyoz süreci oldu. Her şeyin bir sebebi ve sonucu var. Bu sefer devrimci, Atatürkçü subaylara dönük bir komplo yapıldı. Türk Ordu’su adeta çökertildi, arkasından da 15 Temmuz hain darbe girişimi meydana geldi. Biz o dönemin aydınlanması gerekir diyoruz. Faillerin ortaya çıkması lazım diyoruz. Yargıdan ve siyasi iktidardan bu faillerin delillendirilerek ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Eğer gerçekten o dönem aydınlanırsa, Türkiye’nin bulunduğumuz noktaya geldiğini, FETÖ’nün nasıl ortaya çıktığını, ordumuza nasıl kumpas kurulduğunu, bu devletin nasıl içerden çökertilmeye çalışıldığını da net bir şekilde göreceğiz” dedi.

“BURAYI GENÇLİK MERKEZİ OLARAK PLANLIYORUZ”

Özcan, Uğur Mumcu parkı ile ilgili projelerini de paylaşarak şunları açıkladı; “ Burası Uğur Mumcu Parkı yıllardır. Ama yıllardır o kadar atıl durumda bırakılmış ki, adeta isminden rahatsız olunmuş. Hatta bir dönem, Uğur Mumcu ismini de kaldırmaya çalıştılar. Ancak kanunumuzda güzel bir şey var, isim koymak için belediye meclisinin salt çoğunluğu yeterli. Ama ismi kaldırmak için 3’te 2 çoğunluk gerekiyor, Allah’tan o çoğunluğu bulup bunu başaramadılar. Bura ile ilgili baharda ilk yapmak istediğimiz çalışmaya başlamak istiyoruz. Öncelikle bu parkı güzelleştirmek istiyoruz. Arka bölümde, anfi tiyatro mantığında bir çalışma olacak. Biz burayı gençlik merkezi olarak planlıyoruz. Amacımız gençlerimiz burada ders çalışabilsinler, sosyal etkinlik yapabilsinler, yaz aylarında burada çalsınlar söylesinler, birlikte vakit geçirebilsinler. Etkinlikler yapabilsinler, biz bunu çok arzu ediyoruz bunu yapmak için de kararlıyız.”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri İlayda Sarıgül ve Bilal Öztürk tarafından, “Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi” adlı şiir okundu. Anma töreni, karanfil sunumu ile sona erdi.

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
24OCA2020