61 yıldır gümüşü sanata dönüştürüyor

61 yıldır gümüşü sanata dönüştürüyor

Son yıllarda bir çok sektörün hazıra yönelmesi ve mesleki zanaatın ortadan kalkması eski zanaatkar ustalara olan özlemi beraberinde getiriyor. İlimizde 61 yıldır gümüşe şekil veren sanata dönüştüren Hayati Kandemir, gümüşçülük mesleğinin de artık usta yetiştiremediğini dile getirdi. 

Haber: Semanur Kurtman 

Mesleğin önemli olan kısmının gümüşü işleyerek ortaya ürün çıkartmak olduğunu belirten Hayati Karademir, gümüşçülük mesleğini yapacak kişilerin gitgide azaldığını ifade etti.

“Ustam altını ve gümüşü işliyordu” 

61 yıldır gümüşçülük yaptığını söyleyen mesleğin son ustalarından Hayati Karademir; “1962 yılında mesleği öğrenmek için Eskişehir’e gittim. Ustamla orada tanıştım ve 1964 yılına kadar 2 yıl boyunca yanında çıraklık yaptım. Ustam altın ve gümüş işliyordu. Allah ondan razı olsun bana da mesleğin tüm inceliklerini öğretti.  Ardından Bolu’ya gelerek mesleğe başladım. 61 yıldır da bu mesleği yapıyorum. Aslında kuyumcuyum ben. Kuyumcu, hem altını hem de gümüşü işleyen demektir. Bende atölyemde hem altını hem de gümüşü işleyerek yüzük, küpe, kolye yapıyorum” dedi. 

“Meslek öğrenme çabası yok”

 Günümüzde gümüşçülük mesleğini yapan kişilerin temelden yetişmediğini vurgulayan Karademir, “Gümüşçülük mesleğini yapan meslektaşlarımın çoğu gümüşü işleyen kişiler değil sadece alarak müşteriye satıyorlar. Temelden eğitilerek yetişmemişler. Bizim mesleğimizin en önemli kısmı zaten gümüşü veya altını işleyerek ortaya ürün çıkartmaktır. Ama günümüzde böyle ustalar bulmak zor. Bu zamana kadar hiç çırak yetiştiremedim. Sadece kendi çocuklarımı yetiştirdim. Mesleki bilgimi oğullarıma aktardım. Bizim gibi temelden çırak yetiştirmek zorlaştı. Benim yanıma gelenler oldu fakat kapıdan girer girmez ilk bana ne kadar para vereceksin diye sorudular, bana meslek öğretecek misin diye soran yok. Meslek öğrenme çabası yok. Böyle olunca…

“Hem üretiyorum hem işliyorum hem de tamir yapıyorum”

Gümüşten yüzük, küpe, kolye yaptığını belirten Karademir, “Ben atölyemde hem tamir hem de üretim yapıyorum. Gümüş daha çok kadınlara hitap eder. Bende genelde yüzük, küpe, kolye yapıyorum. Gümüşten eğer yüzük yapılacaksa önce gümüş eritilir daha sonra yüzüğün yuvarlak kısmı yapılacaksa motorlu veya elle çevrilen silindir yardımıyla yüzüğün kalınlığına göre silindirlerden geçirilip inceltilir. Sonrada işleyerek yüzük ortaya çıkartılır. Bu işin zanaat kısmıdır. İşte bunu yapan ustalar pek kalmadı. Bolu’da birkaç kişi kaldık. Aynı zamanda da tamir de yapıyorum. Kırılan veya kopan yüzük, kolye, küpe, künye ne varsa…

HABERİN DEVAMI İÇİN GAZETENİZİ ALMAYI UNUTMAYIN…

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
11MAR2023